Wednesday, September 30, 2009

Suasana Hari Raya Pertama





Kini tibalah Syawal yg kita nanti2 kan setelah sebulan kita menahankan diri dari makan dan minum serta perbuatan lain yg boleh membatalkan puasa kita itu.. 20.09.09

Aku bgn agak awl pada pagi itu.. siap2kan diri aku itu utk pergi ke masjid bagi menunaikan solat sunat AidilFitri. Tp aku tak la buat simpul tepi sampin mcm tu.. ngan rambut tu.. tu lepas balik solat la... bukan ape.. aku teringtkan time aku dikir barat dulu.. masa sekolah tu, cikgu Rasidah yg tolg buatkan utk aku... Huhs...best la pulak mcm tu... habis adik & sepupu aku pun nk buat juga mcm tu...

Dan macam tu lah rupe rumah 'Wan ' aku.. cantikkan suasana kg tu???
aku suke sgt blk kg nie.. bukan.. dpt rasekan suasana kg yg sebenarnya.. sunyi betoi!!! main mercun pun bebas je..bukan saje mercun..nak main meriam buloh pun ok je.. janji pandai2 la...

Nak tgk meriam and mercun tahun nie?? nanti aku lampirkan sekali ek??

Sekarang kita tgk pic persediaan sebelum upacara bersalaman dipagi Raya.. hihihihi....


Adik aku yg paling kecik sekali; Mahirah darjah 5
dah same tgi ngn mama aku pun tu...


Nie pulak keluarga Paksu aku.. cume anak sulong dia je yg takde dlm pic nie..
(tahun nie takde pic Famili ramai2.. sumenya bz ape enth.. sampai tak sempat nk amek pic ramai2 pun..) rugi2...

nie lah rupe aku time raye pertama...

Photo Flipbook Slideshow Maker
nie Puteri; yg tgh bergaya dpn kipas.. hihihi


adik aku; Maisarah dgn sepupu aku; Fatin


Bergambar bersama adik beradik aku..


Sekarang tibalah masa utk sekeluarga bermaaf-maafan


Photo Flipbook Slideshow Maker
Pic aku tgh salam wan & abah aku nie..



Makngah & Pakngah

Utk raye pertama nie.. selalunya kami tak g mne sangat pun.. g umah jiran2..& rumah mak mertua makngah aku je.. Raye kedua lah selalunya g jln2 jauh pun.. nanti momo masukkan time kami g Melaka pulak ek?? nie nk cite raye 1st dulu..

nie umah 'induk' aku.. sebelah umah je nie..


Photo Flipbook Slideshow Maker
Kak Yanti

Time to Pose!!!

Photo Flipbook Slideshow Maker



aku suke pic nie.. nie si syamin, anak paksu aku..


Nizam yg keletihan,time di umah mak mertua Makngah

juga di situ..


disebabkan si maisarah nie nak sgt mkn di McD, lapar kentg katanya; so kami kesana pda ptg tu..


Depan umah 'induk'

Photo Flipbook Slideshow Maker
Naem!!! (cantik tak nyah nie??) (*u*)

nak tgk pic mercun yg kami main tahun nie???Nah!!!

Photo Flipbook Slideshow Maker

Nie pulak meriam BESI kami!!

semua nie buat sendiri beb!!


utk yg meminati lagu HUJAN, terimalah v.klipnya yg terbaru..
video
Hujan - Mencari Konklusi

Tuesday, September 29, 2009

Persiapan sebelum Raye



Semua nie berlaku sehari sebelum raya, iaitu 19 sept. yg lepas.... Pada hari tu, mmg agak sibuk sekali.. yela.. mcm tahun2 sebelumnya.. kami sekeluarga mmg tak pernah beli lemang pada hari raya nie.. sebab ape?? sbab kami buatnya sendiri.. kata abah; lemang yg buat sendiri nie lagi sedap dari yg jual di luar tu.. sehinggakan kadang2 bila kami balik N9 pun, time bukan raye pun..kami akan buat lemang juga.. kepunan kort??or sedap??? hihihi...


pic time proses membuatnya tak sempat snap.. sbb aku tak bangun tido lagi bha.. hihihi.. so pic time bakarnya jela ek??


nie adalah rebun yg diambil sendiri dari bwah pohon pokok buluh tau!!
biase la dok kg nie.. mcm2 leh cari n amek sendiri..


nie mama aku & kak Yanti yg tgh sibuk buat ketupat pulut / palas.. mama aku bawa daun Palas nie dari kedah tau.. coz kat sebelah sana.. mmg tak jumpa la... sebelah utara byk la..


Mari bergambar bersama 'Lemang'
alih2.. mane2 bahagian yg telah masak tu!!


Makngah&Pakngah aku yg sibuk potong daging korban tu..


memesin kelapa!!

Photo Flipbook Slideshow Maker

Photo Flipbook Slideshow Maker
nie cousin aku.. si Puteri, yg rajin tetibe.. nak kacau rendang tu... tapi dia nie kan.. byk mulut cikit.. ckap mcm owang tua je.. baru berumo 5 tahun.. siap bleh hafal dialog dlm tv lagi tau!!! huhs.. penat juga layan budak nie sorang...


Mari main daun terup lak...
aku, angah, naim & hafiz


Dah siap pun ketupat palas mama tu!! yela..mama aku sorang je yg tahu lipatnya camne.. aku buat asyik2 jadi ketupat 'betina' je... mama nak tekupat 'jantan'..


budak2 nie main sampai terlena la...


makSu & kak Yanti yg tgh tgu rendang utk kering...
memang best tau masak gune dapur kayu mcm nie... lagipun jimat gas.. coz nak tgu rendang kering nie.. mmg lame gile la...

dan nie lah rupe rendang yg dh hmpir kering..


penat bermain?? rest la beb...


adik gurl aku;maisarah & makngah aku..

Selalunya begitu la pada siang harinya sebelum raye.. bakar lemang.. buat ketupat, rumah dah siap2 kemas pun.. so hanya makannya jela belum siap.. dan yang menjadi meriahnya di kg aku nie.. adalah pada malam harinya selepas solat isyak, owang masjid or surau akan datang kerumah sebuah demi sebuah utk 'takbir raya'!!!


Photo Flipbook Slideshow Maker

ia tak terdapat di tempat2 lain tau!!!

rugi tau! tak rase suasana macam nie.. huhuhu.. jgn jeles ok??
dan selepas takbir..selalunya tuan rumah akan menyediakan sedikit makanan dan minuman utk para jemaah yg hadir utk takbir diumahnya tu... dah rase kita nie datang raye dah pun... esok g raye lagi umah dorang tu kan???

~Coming Soon!!~

utk entry yg akan datang.. momo akan citekan ttg sambutan raye pertama pulak ek??

Eh sebelum tu momo ingin mengambil kesempatan nie utk mengucapkan "Happy Birthday" kepada sesiapa sahaja yang besdaynya jatuh pada hari ini ok??(29.09) hihihi.. semoga pjg umo dan murah rezeki ok???

Bila tgk v.klip nie.. momo akan teringatkan sesuatu perkara la...
video
Full House OST - Geu Deh Ji Geum