Monday, October 26, 2009

Try to make hepi...(Part 9)

Dalam usik kumerajuk seketika, Laluku pergi meninggalkan dirimu, Tanpa ku duga, Lilin menjadi bara, Gurauanku jadi dilema prasangka, Kau menyangka aku pergi kerna dia, Yang tak pernah wujud dalam alam cinta, Belum sempat ku jernihkan suasana, Engkau pula yang hilang, Entah ke mana, Puas sudah ku mencari, Ku tinggalkan pesan, Ku kirimkan berita, Agar dapatku temui, Dirimu umpama sebutir permata yang sirna, Andai dapat, Ku undurkan putaran dunia, Inginku ubah semula, kata2 Dan tingkahlakuku, yang salah agar kita dapat seiring, Di mercu asmara, Tak ingin lagi, Dan tak mahu lagi, Berpisah bukan dengan kerelaan hati, Penyesalan yang tiada kesudahan, Ku tersepit dalam jerat sendiri.

Macam tulah kata2 dlm hati kubermain... ape yg penting lani.. bukannya kerjasama, tapi perkataan yg aku highlite tu.. if kita sume la kan boleh putarkan masa tu.. mcm2 kita akn ubahnyakan?? aku pun punya harapan dan cita2 sendiri.. ape yg aku nk ubah pada masa lalu.. kali nie aku tak sharing ngan korang sume ape yg aku nk ubah tu.. but yg penting lani.. aku cume jadi tak tentu arah lani.. aku dh tak tahu haluan mane yg aku nk tuju lani.. puas memikirnya..

Hari demi hari berlalu.. masa pun berjalan ngan sgt2 pantas sekali tanpa kita sedarinya.. kini dh hampir sampai ke penghujung Tahun 2009 kan?? hidup aku mcm nie juga.. knpe la tuhan tak nk kasi rezeki lagi dlm mendapat kerja yg tetap ek?? ape byk dosa sgt ke aku nie?? how about HER?? aku je?? mcm tak adil je dunia nie.. aku susah.. dia senang lenang lani.. aku terkontang kantang disini di tahu ape?? ade dia amek tahu ape yg jadi kat aku disini?? hope tuhan leh kasi Hikmahnya secepat yg mgkin la.. aku dh penat sgt lani.. tgu mati pun tak sampai2 lagi pun.. kje?? telah lah.. puas g interview sana sini.. duet dh hbs beratus2 utk cari kje je.. Owang kata bersusah2 dahulu.. bersenang2 kemudian.. but aku nie. bila la nk senang nie?? kadang pk nk bunuh diri je.. but tu bukan satu jalan yg mudah.. n tuhan tak suke umatnya buat mcm tu.. lagipun.. aku bukannya bodoh mcm tu pun.. byk lagi hal leh aku buat dari bunuh diri nie.. bukan aku takde pelajaran... cume aku takde nasib yg elok utk teruskan perjalanan hidup yg amat liku nie..

Aku seolah2 berlakon je sekarang nie depan famili dan rakan2.. yg aku nie hepi... but dlm hati nie.. Tuhan yg Maha Esa jela yg tahu segala2nya..ape yg ade dlm hati nie.. remuk sgt2... camne pun.. aku punya semangat yg tinggi utk bangun semula dari kejadian yg pahit itu.. malam demi malam, aku bermimpi hal yg pelik2.. entah la ape maksudnya..


Lani cume tgl Famili dan rakan2 je yg dpt meng'hepi'kan aku semula... parent pun satu hal.. mcm tak phm je..kenape aku mcm nie.. rakan2..kbykkannya phm.. but dorang can't do anything to me.. aku phm. takpe.. thanks.. korang yg sudi kwn and dgr sgla mslh dari aku nie... Sayang korang sgt2!!


Ape yg aku paparkan pic2 tu, adalah pic yg kwn aku si addykuala snap n ade juga aku yg snap.. dia tgh buat assignment dia yg bertajuk 'Everyday life in Kedah' so kami g merayau-rayau di sekeliling bandar kedah nie.. korang tgk2 la ek?? sambil aku cite hal2 len same nie..


Sekolah Anak2 Yatim

Minggu nie ade apex n nazim blk ke jitra nie.. hihihi.. mgu lalu kami g umah kelahiran Dr. Mahathir.. best juga la.. disana.. yg penting, masuk FREE!!! leh juga tgk kilang Ais yg dh lame tu.. sekali ngn tmpt tula... tapi mgu nie kami just kuar g IRC... and uruskan Hal surat / borang Perkahwinan apex tu je... 2 kali g pejabat agama tu tau!! samapi dorang siap interview apex tnyakan hal pak mertua dia tula!! tahu kan sape..?? Sempat juga kami ber3 tgk wayang bersama... cite PAPADOM... best sgt!!! menarik jln cite dia tu... tu pun nazim belanja aku.. thanks to u nazim!! maybe next time aku belanja kau blk.. Korang pun kne tontonnya juga ok??Dua kali sebenarny aku tgk PaPaDoM nie..mgu nie ngn edy lak.. dia yg blanja..coz aku dh tgk dh cite nie..but dia nkaku teman dia.. so dia bayar jela... Layan jela cite tu sekali lagi..



Pc nie.. aku kne jarang gunekan.. coz lani my dad dh buh password!! coz aku nie malas nak.......... (rahsia) buat malu aku je ckp.. nie pun aku dah pecah masuk window's.. dapat tahu kat owang tua tu.. mati aku.. lalalalalala....



So lani aku masih lagi sibuk cari kje tetap.. bila la agaknya tuhan nk kasi ek?? dok umah just tgk movie.. ngan tgk cite2 dlm astro tu jela.. lepas tu kacau mama aku kt dapur tu.. kacau adik2 aku nie... si sarah and yah.. dan yg menjadi gila sekarang nie.. gila cari downline...leh dikatakan tiap2 mlm aku kuar g IRC tu la.. nak cari duet poket katakan... hope leh berjaya la ek?? bukan aku nk tipu owang pun.. korang senang.. aku pun senang juga nanti..



Tetibe lak naik jadi mcm sakit mata nie.. mule2 mimpi pada mlm harinya.. mimpi,kata mata aku nie aku masuk mcm serpihan kayu kecil dlm mata.. and tetibe aku bgn pgi je.. tgk2 mata aku dh merah dah sebelah je.. lepas tu.. keesokkan harinya.. merah lak lagi satu mata nie.. egtkan nak bertukar jadi mata 'Sharingan' dah.. huhuhuhuhuhu.... ape lagi gune ubt titis mata mcm2 la.. kan dulu adik aku si sarah tu ade akit mata.. so mcm2 ubt sakit mata dari pakar dia beli la.. aku nie tumpang pakai jela.. hope cepat la sembuh mata nie.. (akhirnya dah sembuh pun nie...)

Dan pada 24hb yg lalu, momo telah memasuki satu pertandingan iaitu, mencari harta karun, bertempat di Pekan Rabu, A/Star, Semperna Sambutan Hari NADA Semalaysia.. hihihi.. saje je nk ckp.. coz kumpulan momo telah mendapat tempat No.1 beb!!!!! should be proud!!! tak sia2 tunggu dari kul 8 pagi sampai kul 6 petang tau!! Mmg puas la!!! ngn menang pertandingan lain2 lagi!!! mmg geng Kubang Pasu terbaik la antara semua team yg ade.. ( 1 team = 5 org), Pic utk Hamper takde... coz takde Cam. la...



Pic yg byk2 pokok Kurma nie.. adalah di Masjid Albukhary, Alor Setar,
begitu juga ngan pic kubur tadi...



Selepas itu kami g ke Stesen Keretapi A.Star...




Juga snap2 suasana dikawasannya....





Pose diatas rail tren... (jambatan)



Jambatan keratapi....

pic yg belum di edit..

yg nie dah di edit.. which 1 do u like???

Kemudian selepas kami solat di Masjid Zahir, kami ke rumah Kak Yatie, sbb dia buat ''Open House''.. mmg sedap la.. mcm2 makan...

Nenek bersama Balkis


abgnya si Aiman...

Thanks to addykuala.. cz sudi snap pic momo... and give all this pic nie..

setakat nie jela momo bercerita ek?? nanti momo post lagi ek?? semoga terhibur ngan pic yg ade inie....



Lagu v.klip nie utk..... layan jela semua ek??

video
~Sendiri - Amuk & Mus may~

Tuesday, October 20, 2009

My New Gurl Frenz...?!?

Aku tak tahu camne nak mention hal nie.. but u all hope boleh ttg phmnya... rase2nya sesuai tak ngn momo nie...??? nie video dia yg sempat momo ngn dia main webcam aritu...

video

nnti jgn ckp, momo tak ckp lak kat korang yg momo dah couple ok??

video

so camne?? comei tak???

huhuhuhuhuhuhu........... leh demam aku dibuatnya nie.....

wish kami hepi sukmo!!! '(*_*)'

Friday, October 16, 2009

~*Award from Gadis Imaginasi*~

(award nie dah lame diberi oleh beliau.. but nie baru sempat nk bt.. harap dimaafkan ye..)
Thank You bebanyak sgt coz kasi award yg tak seberape nie kat momo ok??
tanpa anda semua.. sape la momo sekarang nie.. terima kasih bebanyak.. (ceh wah.. mcm terima award pape lak kan??)






5 fakta menarik tentang pemberi award :

1) seowang yg comei sgt to me...
2) dia seowang yg bertudung yg mana suke tgk dia lilit2 tudung tu...
3) berasal ditempat yg penah momo tgl disana selama 2tahun.. tempat sgt menarik tu!! rindunya kuantan!!!
4) masih lagi ''berbaju sekolah''
5) seowang yg camarewhore mcm momo



10 fakta menarik mengenai diri anda :

1) suke menyanyi
2) sgt suke bercakap!!
3) melawak tahap dewa!
4) sgt2 ketegaq!!
5) boleh jadi kawan yg terlalu baik, tapi boleh berubah menjadi lawan yg sgt sengit kalau terpaksa!!!
6) suke dgr / tgk mcm2 muzik yg ade dlm dunia nie..
7) sowang yg simple je... dan boleh ckp dlm byk 'longrat'
8) sowang yg tekun dlm membuat sesuatu kerja yg diberikan
9) sgt aktif dlm pelbagai hal!!
10) yg paling penting lani, aku SINGLE beb!! Merdeka!!!



10 penerima award seterusnya dan ciri-ciri mereka:

1~ WanieMyra
2~ Nursarah87
3~ bErrY sTraWbErRy
4~ Nina - adam
5~ Clara
6~ KuKu
7~ QeMa
8~ LadyAwin
9~ Wanie, anak En Man & Pn Amah
10~ Beeazhar

Tuesday, October 13, 2009

:(selamat hari raya tahun nie ya...macam2 longrat negeri masing2 ya..)


Kelantan...

Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita


Terengganu.. .

Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile


Pahang...

Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin


Johor...

Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie


Melaka...

Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok


N. Sembilan...

Masak lomak cili api
Campo dongan! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

(org kolumpo jgn kocik ati!!)


Selangor/K.Lumpur. ..

Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu


Perak...

Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai


Kedah...

Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau


Penang...

Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq


Perlis...

Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang..



selamat hari haya
maaf kalau terada terkasar bahasa dan kesilapan yang kita tak
tahu atau sedar juga tak sedar...walau kita dalam online ...hanya
berkata-kata jadi saksi....tidak pernah bersua...atau bercerita
live..thanky membaca....salam persaudaraan kita sesama islam....


utk peminat kamen rider!!! (nie kamen rider yg ke2 t'baru dlm tahun nie)

video

Opening Kamen rider w/double

Saturday, October 10, 2009

~ Tagged again from Princess Peri ~

(sori sbb lambat buat tagged nie...)

1.Suka memasak?

Kalau diikutkan dalam hati nie cakap..momo agak sukekan memasak nie... tapi kalau diikutkan nurani yg malas nie... momo sbnrnya mls dlm nak masak2 nie.. walaupun momo tahu byk masakan yg boleh momo masak sendiri... so pendekan cite.. momo boleh masak la... ckp je nk mkn ape???


2.Masakan istimewa anda untuk yang tersayang adalah.. (2 jenis)

1st, momo boleh masakan utk dia 'Char Koew Teow' special!!!

2nd, momo akan suruh dia tgu saje di ruang tamu..momo akn masak masakan berlauk di dapur by my own self!! yg penting momo masak sambal ikan bilis + ubi kentang yg di potong nipis2.. tapi sambal tu masak asing, goreng kentang yg di potong dan ikan bilis tu pun juga dimasak asing

3rd, tu pun kalau ade owang yg tersayang la... i mean my gurl la... or my wife.. but tu lmbt sgt2 lagi la...



3.Masakan istimewa yang anda suka waktu Raya? Kenapa? (2 jenis)

Pertama, mesti la cari Lemang dulu dol!!! sbb lemang tu dimasak sendiri tu... wajib rase!!! ++ lak cicah ngan susu pekat.. sedap....!! ngan rendang yg juga dimsk sendiri pun sodap!!!

Kedua, ape lagi ek.. slalu aku mkn..?? hah!!ketupat pulut!!! sbb mama momo yg buatkan sendiri.. mesti la sedap!!!


4.Kuih raya kegemaran anda dan si dia?

Ape punya soalan la...(si dia) huhs..penat nie...

mesti la Almond London or kuih Sarang Semut.. tapikan better yg bercoklat la.. coz momo suke makanan yg ber Coklat!!

si dia takde.. so skip!!!


5.Tayang sikit gambar masakan dari anda..hehe..

kene tayang??? gila nie... nah ambik!!!
Char Koew Teow

hahaha.. gambo nie size dia kecik la.. dh hbs besar pun nie.. sori... ok2..pic lain ek??

Nasi Goreng Hantam!!!

nie bahan2 dia..atau pun lauknya..

nie lah rupe nasi goreng yg momo masak sendiri time raye kt N9 aritu... dh tgkkan.. kt entry yg lalu..



Taggedkan rakan anda!!!
1.Husna awek syazwan...
2.WanieMyra
3.Kuku
4.Clara
5.Gadis Imaginasi

Friday, October 9, 2009

Agak sedih la....

Camera DSLR Nikon D60,

telah dijual dgn harga RM2100, termasuk Flash SB600

karena, buntuhkan wang...

tiada lagi pic utk entry2 yg akan dtg....

nasib la kalau ade juga tu....
(pakai cam. kwn2 or cam digital or cam hp??)

sekian..............,
~MomoSukie~

Monday, October 5, 2009

Riuhnya Raye KeTiga



Wah2... bukan senang nak pegang ayam mcm tu tau.... itu ayam yg dh sembelih dan dh mati.. kwn2 pernah tgk dgn sndiri ke cmne ayam kne sembelih?? momo bila blk kg je.. msti Pak ngah akan sembelih ayam tu.. coz nk msk lemak cili api la.. (biase la.. owang nogori katakan...) mmg betaoi pedas la.. huhuhuhu.. sekarang jom kita tgk camne ayam disembelih?? jom.....




tgk!!! darah menitih satu2!! cian ayam tu kan??? ish..ish..ish..



selepas disembelih, ayam itu dilepaskan di satu kwsan lapang.. utk... cmne ek nk ckp?? ala..nk kasi ayam tu puas or mati betoi2 dulu la..



yg dah betoi2 mati tu.. g la kutip semula... utk 'upacara' rebus ayam!!!



rase2 utk ape ek kita kne rebus ayam dulu ek??dah tu mcm tu lak!! tgk!!! terbujur keras ayam tu kan, selepas kne rebus??



ia adalah utk memudahkan proses mencabut bulu2 ayam itu la...

kita tglkan dulu ttg ayam nie.. sekarang mari kita melawat bahagian dapurnya lak... ape yg berlaku disana..

tgh sibuk utk buat lauk2 lain la... sebenarnya yg sibuk2 msk and sembelih byk ekor ayam nie sbb.. ade owang nk dtg beraya diumah nie lak.. sebab tu lah msk byk..


owang kg perah santan mcm nie je.. sbb nk cpt!! byk tu nk pakai santan.. mesin kelapa pun sndiri juga..


tgk! pisang dan pucuk ubi tu nak buat gulai.. gune sume yg ada disekeliling je.. camni la.. owang kg.. senang je.. tak pyg beli2 dah!!

sekrg kita smbg blk cite ttg ayam2 tadi tu.. ape dah terjadi pada ayam tadi tu..


itu adalah proses bakar ayam atau pgl salai ayam!!n baru la proses 'bersiang' bermula...


potong2 ayam!!! buh kunyit... dan..

kita goreng la... dan sedia utk dimkn... ayam kg!!!


ops... nilah rupe gulai pisangnya tu... (momo tak mkn la... pelik2 cmni..)



tetamu dh pun dtg... jemput2 mkn ye.. amek tambah2!!

disebabkan tetamu nie ade 'chief', so kami diberinya kek coklat yg dibuatnya sendiri...

(sebenarnya momo mengidam kek coklat dari sesowang la...) kek nie sedap.. tapi belum menepati rase coklat yg momo suke la.. just owang tu je yg tahu momo nie suke coklat yg cmne sdpnya...


so masanya berlalu dgn cptnya... dorg pun dh nak blk pun.. dorang nie keluarga makcik Yam tulah.. dari melaka tu.. yg belakang sek teknik Jasin tula..

dalam ptg2 cikit,dlm kul 4 lebih mcm tu, cousin momo, si Naem tu ajak momo & nizam g beraya kerumah cikgunya.. di kg solok... (hihihi.. jgn tnya momo kt mne ek?? pakai ikut je.. walaupun momo yg drive..)

di rumahnya byk kucing yg comei2 la.. itu je yg sempat momo snap bersama..



nie anak buahnya... (nizam snap)

itulah naim dan cikgunya, bersama anak buahnya..



pada mlm itu juga, kami ke rumah Makcik Hanim, beraya.....

after beraya disana.. aku, nizam & naim g lepak di Senawang.. bosan2.. kalau nk blk terus umah..


lepak kne shisha la... gian sial...!



lepas tu g McD yg berdekatan.. sebab kepunan kentangnya..

Huhs.. iyehh....


lps pulang, kami pun terus tido bha... sbb keesokkan arinya.. kami mahu....


back to kedah bha.. bertolak dari pukul 11pg keatas.. dlm pukul 6.30 lbh.. kami pun tiba sampai kerumah..