Monday, October 5, 2009

Riuhnya Raye KeTiga



Wah2... bukan senang nak pegang ayam mcm tu tau.... itu ayam yg dh sembelih dan dh mati.. kwn2 pernah tgk dgn sndiri ke cmne ayam kne sembelih?? momo bila blk kg je.. msti Pak ngah akan sembelih ayam tu.. coz nk msk lemak cili api la.. (biase la.. owang nogori katakan...) mmg betaoi pedas la.. huhuhuhu.. sekarang jom kita tgk camne ayam disembelih?? jom.....




tgk!!! darah menitih satu2!! cian ayam tu kan??? ish..ish..ish..



selepas disembelih, ayam itu dilepaskan di satu kwsan lapang.. utk... cmne ek nk ckp?? ala..nk kasi ayam tu puas or mati betoi2 dulu la..



yg dah betoi2 mati tu.. g la kutip semula... utk 'upacara' rebus ayam!!!



rase2 utk ape ek kita kne rebus ayam dulu ek??dah tu mcm tu lak!! tgk!!! terbujur keras ayam tu kan, selepas kne rebus??



ia adalah utk memudahkan proses mencabut bulu2 ayam itu la...

kita tglkan dulu ttg ayam nie.. sekarang mari kita melawat bahagian dapurnya lak... ape yg berlaku disana..

tgh sibuk utk buat lauk2 lain la... sebenarnya yg sibuk2 msk and sembelih byk ekor ayam nie sbb.. ade owang nk dtg beraya diumah nie lak.. sebab tu lah msk byk..


owang kg perah santan mcm nie je.. sbb nk cpt!! byk tu nk pakai santan.. mesin kelapa pun sndiri juga..


tgk! pisang dan pucuk ubi tu nak buat gulai.. gune sume yg ada disekeliling je.. camni la.. owang kg.. senang je.. tak pyg beli2 dah!!

sekrg kita smbg blk cite ttg ayam2 tadi tu.. ape dah terjadi pada ayam tadi tu..


itu adalah proses bakar ayam atau pgl salai ayam!!n baru la proses 'bersiang' bermula...


potong2 ayam!!! buh kunyit... dan..

kita goreng la... dan sedia utk dimkn... ayam kg!!!


ops... nilah rupe gulai pisangnya tu... (momo tak mkn la... pelik2 cmni..)



tetamu dh pun dtg... jemput2 mkn ye.. amek tambah2!!

disebabkan tetamu nie ade 'chief', so kami diberinya kek coklat yg dibuatnya sendiri...

(sebenarnya momo mengidam kek coklat dari sesowang la...) kek nie sedap.. tapi belum menepati rase coklat yg momo suke la.. just owang tu je yg tahu momo nie suke coklat yg cmne sdpnya...


so masanya berlalu dgn cptnya... dorg pun dh nak blk pun.. dorang nie keluarga makcik Yam tulah.. dari melaka tu.. yg belakang sek teknik Jasin tula..

dalam ptg2 cikit,dlm kul 4 lebih mcm tu, cousin momo, si Naem tu ajak momo & nizam g beraya kerumah cikgunya.. di kg solok... (hihihi.. jgn tnya momo kt mne ek?? pakai ikut je.. walaupun momo yg drive..)

di rumahnya byk kucing yg comei2 la.. itu je yg sempat momo snap bersama..



nie anak buahnya... (nizam snap)

itulah naim dan cikgunya, bersama anak buahnya..



pada mlm itu juga, kami ke rumah Makcik Hanim, beraya.....

after beraya disana.. aku, nizam & naim g lepak di Senawang.. bosan2.. kalau nk blk terus umah..


lepak kne shisha la... gian sial...!



lepas tu g McD yg berdekatan.. sebab kepunan kentangnya..

Huhs.. iyehh....


lps pulang, kami pun terus tido bha... sbb keesokkan arinya.. kami mahu....


back to kedah bha.. bertolak dari pukul 11pg keatas.. dlm pukul 6.30 lbh.. kami pun tiba sampai kerumah..


4 comments:

Unknown said...

x tggl gak bha nya.. muehehhehehheheheh
comeynye ayam kg tu.. tp cian.. ishh3.. tucen tu pon comey gak.. hekhekhek..
shisha lew.. erm cam best..

Nina Garcia said...

kalau ade perasaan kesiam kat haiwan yang disembelih, kalau x salah adik la kan,kita x leh makan ayam 2..

Ibu Ammar said...

best ke pekena shisha tu?

org kata klu selalu pekena shisha boleh dapat paru2 berair..uhukk!

M[o]M[o]S[u]K[i]E ™ said...

Naomi;
rindu mahu ckp sabah sudah...
yup ayam n tucen tu comei2 bha...
yup shisha mmg best bha..

b.strawberry;
hihihi.. momo tak mkn ayam kg... kdg2je belash..cz nk rase..

nursarah;
yup..best la..tapi ikut perisa la..
saya bukan slalu pun kena shisha tu..
sebulan sekali pun susah la..
tpi tak tahu lak ttg paru2 berair tu..