Monday, November 16, 2009

Kopitiam: Halal Atau Haram?

Cube Kawan2 teliti satu persatu gambar dibawah nie...
utk renungan dan pemahaman masing2...
yg mane anda pilih???


Nissin Noodles Non Halal

Nissin Noodles Non Halal

Nissin Noodles Non Halal

Non HALAL Kopitiam NEWTOWN

NON HALAL Kopitiam PAK HAINAN

NON HALAL Kopitiam PAK HAINAN

NON HALAL Kopitiam PAK HAINAN

Non HALAL Kopitiam White Coffee Oldtown

Non HALAL Kopitiam White Coffee Oldtown

Non HALAL Kopitiam White Coffee Oldtown

Non HALAL Kopitiam White Coffee Oldtown

Non HALAL Kopitiam White Coffee Oldtown

Non HALAL Kopitiam WHITE HOUSE Illegal LOGO

Non HALAL Kopitiam WHITE HOUSE Illegal LOGO


WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah beroperasi bermula sekitar tahun 1999. Dimana diawal penubuhan status HALAL sebenarnya telah diragui lagi.

Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:-
  • Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan)
  • Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages.
  • Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu ' Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain?
  • Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China . Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA)
Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya-dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan.

Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut. Bagi pengunjung-pengunjung, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan.Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.

Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL'). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan.

Begitu juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE HOUSE (juga 'TIDAK HALAL') selain menghidangkan 'noodles @ mee' yang TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tanpa rasa bersalah mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka menjawab produk mereka semuanya HALAL.... Dan apa buktinya bagi Noodles @ Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu jawapannnya.

Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan 'noodles @ Meenya' yang antara isi kandungannya terdapat 'LUNCHEON MEAT'. Aduan telah dibuat, namun tiada tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak' restoren terbabit.

Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai Status HALAL JAKIM).

Selain itu, walaupun WCOK telah membuka sehingga melebihi 100 cawangan dari tahun 1999-2008 diseluruh negara yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi tidak diperolehi. Dalam masa 10tahun, 100 cawangan telah berjaya dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri. Adakah seseorang dijabatan ini telah disogok agar tiada isu dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan yang dibuat. Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHINTUNGAN di PADANG MASYAR nanti? Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat islam menjamah makanan di `WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM' yang 'TIADA STATUS HALAL' dan kini terbukti 'TIDAK HALAL' nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN' JAIKIM menjugakan LOGO HALAL JAKIM?

Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN, HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM.

Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang dihidangkan di Rangkaian Kopitiam seperti:-
  • WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitiam,
  • NEWTOWN Kopitiam
  • WHITE HOUSE Kopitiam
  • PAK HAINAN Kopitiam
  • JOM BALI Kopitiam
adalah 'TIDAK HALAL'



Dan ade satu lagi mcm Kopitiam yg HALAL.. iaitu...



kalau dulunya di kenali sebagai

"ISLAND RED CAFE", tetapi sekarang ia telah bertukar pengurusan diatas nama "PENANG RED CAFE" dimana penaungnya sekarang adalah

YM. DATO' SERI RAJA NOR' AIN ...Power...

PG Red Café Head Office is located at Taman Shamelin Perkasa in Cheras, Kuala Lumpur. It has set up many subsidiaries with responsibility for various important specialized areas.

With these corporate infrastructures, PG Red Café is moving full-speed ahead to continuing growth and expansion into the world market.

PG Red Cafe strives to serve the best halal Malaysian, Western and Straits or Nyonya dishes, including beverages of various flavours at affordable competitive prices which are value for money not only to Malaysians, but also the international multi-cultural communities.

Dan nie adalah Sijil HALALnya.. bukan saja di Malaysia.. bahkan Sijil Halal ASIA.. kerana outletnya dah berkembang di seluruh asia.... maknanya kita boleh menikmati makanan yg halal diseluruh asia..

antara Menu makanan dan minumannya..



bukan setakat makan2 saja..but.. ia juga punyai marketing plannya sendiri.. dimana kita sama2 leh mendapat income yg tgi setiap hari .. dibawah nie adalah Plan Marketingnya..


utk keterangan lanjut mengenai plan markerting tu, boleh menghubungi momo di myspace; uchiha_areffiexs@yahoo.com atau dalam facebook @ friendster; uchiha_areffiexs@yahoo.com.my
jadi ape perlu tunggu lagi??? Jom makan2 sampai jadi Jutawan!!!

(*_o)
Power-power!!!

Thursday, November 12, 2009

story of "KEBIJAKSANAAN" murid nie..

kisah guru dan murid

Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi Sahaja? Petang dan malam, awak doakan saya tak Selamat?

Murid : Selamat pagi, petang Dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh Orang! Kata selamat sejahtera! Senang Dan Penuh Bermakna.. Lagipun ucapan ini meliputi Semua Masa Dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang Perkataan Berlawan. Bila cikgu sebutkan Perkataannya, Kamu semua mesti menjawab dengan Cepat, lawan bagi Perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu Ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu Gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

hahhahahhahahah...~~

Jom tgk awek momo nie...
video
~Tecktonik in the Car~

Monday, November 9, 2009

Rindunya!!!!



Huhs.. sememangnya aku rindukan suasana kerja dalam motorola tu la... serius aku ckp!! walaupun aku kerja shift, tapi aku rase ok juga la..best juga... lagipun ade elaun shift... 1 shift 8jam.. start masuk kul 6pagi hingga kul 2petang.. 2ptg ke 10mlm, and 10mlm ke 6pagi.Di dalam motorola tu aku, ditempatkan ke bahagian yg dipanggil "Infra line". Kerja aku disitu agak senang juga la.. iaitu "Test and Debug" board coz aku nie "Technician". Aku dilatih oleh sorang senior. Dia owang Filipina, gurl, name dia "Dessy".. She very Friendly to all people in factory.. nice.. and aku juga dpt lg sorang "Partner" chinese.. aku pgl di a "Lim" dia pun amat baik ngn aku... mmg hepi la.. mcm si Nina selalu ckp la.. dia tak borink bila aku ade... mmg aku yg slalu hepikan sesuatu suasana tu... and beberape bulan lepas tu aku kena pindah utk buat kerja yg lbh mencabar iaitu kerja "Analyze Board" kt situ mmg agak susah bagi permulaannya.. but bila kita dah tahu camne nk kenal pasti kerosakan board tu,mmg senang la nk dapat "output" huhuhuhu..thanks kepada senior aku.. iaitu si Ezer dan si Lan dan "Senior Technician" yg byk bntu aku and ajar aku cara2 nak analyzing board sume2 tu.. kat situ la aku paling suke buat!! coz leh relax byk cikit.. walaupun ade byk board susah yg perlu di analyze.. but aku still leh dapat output yg byk.. sampaikan senior aku mrhkan aku la.. coz aku nie mcm terlebih rajin lak.. buat byk2 gile!! huhuhuhu.. aku bosan.. so aku buat la.. lagipun ade yg board tu senang PAS, so dpt la output utk aku.. huhs..


Nie contoh baju Motorola yg aku kena pakai semasa bekerja dlm tu...

Kalau nk di ceritakan ttg ape yg berlaku dlm kilang tu mmg pjg gila la entry nie..!! so dipendekkan cite aku nie dibehentikan dari kilang tu sebab time tu bulan 1 yg lepaskan ekonomi dunia tak stabil.. lagipun aku nie hanyalah "contract " je..nak Permenent pun atas Supervisor juga la.. dah la pada awlnya aku dpt Supervisor india.. phm2 jela dorang cmne.. mmg cibai la kan... so senang cite aku tak dapat lagi bekerja didalam tu.. time aku kne behenti pun kalau korang nak tahu.. seramai 30 lbh "engineer" dan 400 ke 500 technician dibehentikan kerja tau... sumenya kebykkannya pekerja dari malaysia!! mcm pekerja luar yg dah hbs contract, dorang tak leh sambung lagi... tapi yg pekerja mcm filipina yg contract juga.. tak pulak kena behentikan.. korang nk tahu sebab ape?? sbb kilang byr murah kt dorang.. padahal dorang tu ade Degree tau!! aku nie hany diploma je.. tapi dorang lagi murah gajinya dari aku nie tau.. sian lak dorang aku tgk.. kdg2 tu kne paksa OT.. huhs..


Badge aku..

Aku nak masukkan pic aku time aku kerja dlm motorola tu..ngn pakaiannya.. tapi sume tu dlm Hp Samsung aku tu.. (hp tu kena curi, ari terakhir aku dok dlm umah sewa tu.. ade pencuri bodo yg msk umah time lps subuh!!!) ade laptop tak lak curi...!! amek duet ngn Hp je.. walet tak amek pun.. pandai lak cari duet dlm walet tu kan?? huhs.. Mmg rugi gila la.. tak sempat nak save pic tu!! geram gila... Thanks tu all my friend yg pernah berkenalan ngn aku sepanjang aku bekerja didalm tu.. terutama kwn yg rapat ngn aku dlm kilang tu.. Si Fakrul, Aidil, Lim, Saiful, Wan, Taufik, Nina, Muna, Zu, sape lagi ek yg aku tak sebut?? lupe sudah... sori.. but muke korang still in my mind!!! takkan pernah aku lupekan korang punya la.. Hope kita leh jumpa lagi.. and leh g bercuti lagi mcm aritu kita g Genting beramai2 kan??? Best!!!



Rindu seterusnya pulak.. aku rindu nak dengar owang cakap bahasa "SABAH"!!! Serius aku rindu sgt nak ckp sabah n dgr owg ckp loghrat sabah la!! (Padahal aku nie teringin nak cari calon isteri dari owang sabah) huhuhuhu.. comei... huhs.. hakikatnya aku takkan dapat punya la .. mcm lani, aku juga rindukan pada seseorang tu.. sgt2 rindukan dia.. aku mcm berharap jumpa ngn dia... walaupun hanya utk beberape seketika.. Hurm.. acap kali juga la kekdg aku menatap gambarnya dlm pc nie.. sbb dia dulu selalu bersama aku ketika aku senang mahupun susah.. thanks la ek sume2 tu.. aku dah mcm tak kisah sgt ape yg berlaku selepas tu.. but aku hrp "My2" tak mudah lupakan aku ok?? Hepi sukmo!!! No hal la.. aku ade life aku lani.. [Saje nak ckp nie... aku dah tgk la wayang cite, Michael Jakson "This is it" ngan Adam, Nazim, & Amet kt JM Cinema.. Memang best la!!!!]





V.klip terbaru dari.... 4 all my luv....
video
~Taylor Swift - You Belong With Me~

Monday, November 2, 2009

Tabik Syaitan

Sekadar utk pengetahuan kawan-kawan......


Horned God represents the horned god of witchcraft. Pan or Cernunnos. Note the thumb under the fingers and given by the right hand.


Horned Hand The sign of recognition between those in the Occult. When pointed at someone it is meant to place a curse. Note the thumb over the fingers and given by the left hand.


Witch Sign or Moon Sign used to salute the rising moon. Also used by surfers and football teams. This is the sign that the furor should be using to indicate the "Hook Um" horns, Not the 2 above


Anton LaVey, leader and founder of the Church of Satan.


Above: Anton LaVey, founder of the Church of Satan and author of The Satanic Bible, displaying the "Horned Hand" (also called the "satanic salute" and Il Cornuto) with his left hand, on the back cover of The Satanic Bible.

A Satanic Ritual


Above: (Satanists making the "Satanic salute" to an altar displaying the Goat of Mendes or Baphomet, to acknowledge their allegiance to Satan, during a Satanic ritual.)

Above, from the Satanic Bible: The 'Satanic Salute', Horned Hand or The Mano Cornuto is a signal of allegiance between members of Satanism to their 'horned god', a sign of recognition and allegiance.



Artis-artis melayu Islam pun join sama. Bukan setakat artis je, ramai remaja sekarang suka buat sign camni. Konon rock sangat ler..


Firman Allah SWT :
[7:179] Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.

Hadis Rasulullah SAW:
Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW., sabdanya: "Siapa yang tasbih tiga puluh tiga kali, tahmid tiga puluh tiga kali, takbir tiga puluh tiga kali, jadi jumlahnya sembilan puluh sembilan kali, kemudian dicukupkannya seratus dengan membaca: "La ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qadir. Maka diampuni Allah segala kesalahannya, walaupun sebanyak buih di lautan." (Hadis riwayat Muslim)


(dipetik dari AbyRad's Blog)
video
~Aku Tanpa Cintamu~